Minilening aanvragen wordt een steeds populairder product op de Nederlandse en Belgische financiƫle markt. Een minilening aanvragen kan heel erg interessant zijn voor de consument die snel geld nodig heeft zonder al te veel extra terug te hoeven betalen. Een minilening aanvragen neemt tegenwoordig ook nog eens vrij weinig tijd in beslag (per minilening aanvraag slechts enkele minuten), en het hele bedrag staat vaak al na een aantal uren op je eigen bankrekening. Minilening aanvragen gaat dus vaak heel erg snel. Dit gaat allemaal zo snel omdat je nu alles wel online kan doen, hierdoor kan de kredietverstrekker jou snel controleren en snel het geld overmaken.

Het kan zijn dat een aanbieder kijkt naar je leenverleden, je BKR-registratie, voordat je een minilening aanvragen goedgekeurd kan worden. Als je hier ingeschreven staat, dan betekent dat dat je in het verleden een lening niet goed (niet genoeg of niet op tijd) terug betaald hebt. Hierdoor kan een bank besluiten om niet op je aanvraag in te gaan. Er zijn echter ook genoeg bedrijven waar je een minilening aan kan vragen ookal sta je ingeschreven bij het BKR. Hier betaal je vaak wel net wat meer rente terug voor je lening.

Aflossen van de minilening

Zoals gezegd is het geld van een minilening vaak al enkele uren na aanvraag op je bankrekening gestort. Zodra het geld op je rekening verschijnt gaat de minilening officieel in. Vanaf dit moment heb je een bepaalde periode om het geld af te lossen. Omdat het om een kleine lening gaat, verwacht de bank dit geld weer snel van je terug te hebben gekregen, vaak gaat het hier om een aantal weken. Het is een goed idee om deze aflos data goed in de gaten te houden, en je hier ook aan te houden, anders krijg je een negatieve notering in het BKR register waardoor je in de toekomst minder makkelijk kan lenen (of minder goedkoop). Een keertje vergeten is niet zo erg, een kredietverstrekker is namelijk verplicht om je de eerste keer enkel een waarschuwing te sturen zodat je alsnog snel je geld terug kan betalen.

Minilening looptijden

Net als het bedrag is ook de looptijd van een minilening relatief laag. Vaak gaat het om een aantal weken, verschillend van 2 weken tot 3 maanden. Per bank verschilt de looptijd, en deze wordt van te voren vastgesteld. Zorg dat je goed op de hoogte bent van deze looptijd, zodat je optijd je geleende geld terug kan betalen. Bij een minilening moet je altijd goed rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, zoals ontslag op je werk waardoor je de minilening toch niet terug zou kunnen betalen.