Geld lenen zonder bank? 3 mogelijkheden

geplaatst in: Blog | 0

Het komt steeds vaker voor; ondernemers kloppen bij de bank aan om een lening aan te vragen. Je wil als bedrijf namelijk doorgroeien. Niet stilstaan maar investeren in personeel, nieuwe voorraad of efficiëntere machines. Helaas. Meer dan de helft van de mkb’ers krijgt nul op hun rekest. Gelukkig zijn er alternatieven. Deze nemen we graag met je door.

Crowdfunding

Wist je dat er meerdere bekende bedrijven zijn opgestart met behulp van crowdfunding? Bij crowdfunding haal je geld op bij het publiek (‘de crowd). In ruil voor een financiele bijdrage krijgen de funders een klein aandeel in het bedrijf of kunnen ze als eerste kennis maken met het product. Bekende crowdfunding platformen zijn Funding Circle en Oneplanetcrowd.

Alternatieve financiering

Vroeger was de bank de enige plek waar je terecht kon voor een zakelijke lening. Inmiddels kun je ook geld lenen zonder bank. Dat kan bij zogeheten alternatieve financierings instituten. Dit zijn particuliere bedrijven die hun eigen geld aan je uitlenen. Tuurlijk zit hier een kostenplaatje aan vast. Je betaalt namelijk wel rente, net als bij een echte bank.

Toch zitten er vele voordelen aan alternatieve financiering;

Bootstrapping

Bootstrapping is het concept waarbij je zoveel mogelijk geld probeert op te halen met bestaande middelen. Geld ophalen bij vrienden, facturen zo laat mogelijk betalen, minder voorraad aanhouden. Heel eerlijk gezegd, dit is niet de beste optie als je wil groeien. Voor startende bedrijven is het echter wel een hele goede optie met heel weinig risico.

Laat een reactie achter