Aankoopverzekering bij een creditcard

geplaatst in: Blog | 0

Wist je al dat je bij vrijwel alle creditcards een aankoopverzekering krijgt? Bij de meeste grote banken is deze ook nog eens gratis. Maar wat houdt zo’n aankoopverzekering nou eigenlijk in? Gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 180 dagen bij de creditcard van ABN AMRO, is je aankoop verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Daarbij wordt geen verschil gemaakt of je de aankoop online of in een fysieke winkel hebt gedaan. Er zijn een aantal voorwaarden gesteld voor de aankoopverzekering. Deze zijn: je moet met je creditcard betaald hebben, de aankoopverzekering geldt voor de eerste 180 dagen en je moet in Nederland wonen. Bovendien geldt er een eigen risico van 25 of 50 euro per gebeurtenis. Of het artikel met de creditcard is betaald kan worden nagekeken op het rekeningafschrift. Bij de wat duurdere, luxere creditcards wordt de vergoedingstermijn verhoogd naar 365 dagen.

Uitzondering aankoopverzekering

Houdt er rekening mee dat er uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde producten. Deze vallen dus niet onder de aankoopverzekering. Het gaat onder andere om dieren en planten, cadeaubonnen en seizoenskaarten, drones en accessoires daarvan, entreebewijzen, voedsel, rookwaren en voertuigen zoals een fiets of boot.

Eveneens zijn betaalmiddelen van de aankoopverzekering uitgesloten. Contant geld, cheques, beltegoed en betaalkaarten kunnen niet vergoed worden door middel van de aankoopverzekering. Naast deze uitzonderingen gelden er ook voorschriften over welke schade niet wordt vergoed door de aankoopverzekering. Het gaat hierbij om normale slijtageschade, schade dit de werking van het artikel niet belemmert of als de aankoop onbeheerd is achtergelaten in bijvoorbeeld een auto die niet is afgesloten of in een openbare ruimte.

Overige spelregels

Wanneer het artikel dat je per creditcard hebt betaald wordt gestolen, moet je daar altijd aangifte van doen bij de politie. Er zal dan ook naar een bewijs van aangifte worden gevraagd door de creditcardmaatschappij. Wat je ook moet nakijken is of de schade door een andere verzekering wordt vergoed. Misschien valt het wel onder de inboedelverzekering? Is dat het geval, dan moet de schade met die andere verzekering worden afgehandeld. Als er geen vergoeding vanuit een andere verzekering plaatsvindt, dan kan je een aanvraag doen bij de aankoopverzekering van de creditcard.

Na controle in de polisvoorwaarden of de aankoop in aanmerking komt voor vergoeding, kan het schadeformulier worden ingevuld, het aankoopbewijs worden overhandigd en wordt de claim in behandeling genomen. Binnen enkele weken krijg je bericht over een eventuele vergoeding.

Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van  het soort artikel dat is gestolen of beschadigd. Voor een  telefoon of sieraden bijvoorbeeld, krijg je een relatief lage vergoeding. Bovendien geldt er in veel gevallen een maximum vergoedingsbedrag.

Laat een reactie achter